Ärende #2.18.04 – The General

David:

”They don’t make ‘em like they used to”. Frågan är hur de lyckades i första taget om jag utgår från The General, en fullkomlig mardröm både när det gäller logistik och säkerhet. Att de vågade sig på det uppskattar jag dock, såhär 92 år senare. Buster Keatons komedi bygger på handlingar och inte på ord. Därför är det svårt för hans komedi att åldras dåligt och mycket riktigt skrattade jag högt vid flertalet tillfällen.

Jake:

Filmen som Orson Welles kallade för den största prestationen av en regissör någonsin är också Buster Keatons högtidsstund. För en tvåtusentalshjärna är det svårbegripligt, men det fanns en era i Hollywood när begreppet slapstick var liktydigt med konstutövande på högsta nivå. Här komponerar den tvärhandshöge sprattelgubben med det melankoliska stenansiktet en stumsymfoni som illustrerar varför.

Fredrik:
Varför blev inte Keaton större i Sverige? Varför är inte hans namn lika känt som Charlie Chaplins här? Bra orsaker finns nog, Chaplins karriär varade t ex längre, det känns ändå orättvist.

The General är en tekniskt imponerande film som kanske inte ser mycket ut för världen idag men tänk er tillbaka. Det kan fan inte ha varit lätt. Färre skämt än förväntat, vilket är helt okej, här finns spänning och stil som väger upp.

Domslut: Frikänd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *